Enclosed | Teseum

21/05/2021 > 03/10/2021
Locatie: Teseum, Museumkwartier 2, 3700 Tongeren
Expo
Lange berichttekst: 

In deze expo neemt hedendaagse kunst het met open vizier op tegen geslotenheid. Centraal staan het verhaal van het kapittel en de opmerkelijke kloosterarchitectuur. Tussen de archeologische restanten en in de gaanderijen ontdek je originele en ongewone creaties van beeldende kunst. Een diversiteit en mix aan installatie, fotografie en mediakunst.

 

HET THEMA ENCLOSED
In 2020 startte het Teseumteam met een onderzoek naar het verleden van het Tongerse kapittel. Bijna duizend jaar lang zorgde deze religieuze organisatie voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk en al haar bezittingen. De schatkamer en de omringende kerkgebouwen zijn het bewijs van de rijke geschiedenis. Voor de meeste mensen is het een onbekende wereld en cultuur. Vandaag in 2021 is het onderzoek nog niet afgerond, maar het thema gaf wel aanleiding voor een hedendaagse interpretatie. Het museumproject ENCLOSED werd een feit. Want het thema van geslotenheid is meer dan ooit actueel.

HEDENDAAGSE KUNST TUSSEN DE ARCHEOLOGISCHE RESTANTEN
Het Teseum ging een opmerkelijke samenwerking aan met het M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. Tussen de archeologische restanten ontdek je hoe hedendaagse kunstenaars omgaan met verborgenheid, afgesloten werelden en specifieke gemeenschappen, maar ook met inclusie en exclusie. Het is uniek om deze kunst te bewonderen tussen 2000 jaar oude Romeinse restanten of op de plek waar de eerste kerk van Tongeren prijkte.

We exposeren werken van volgende kunstenaars: Peng Yu, Jacqueline Mesmaeker, Donna Kukama, Koen van den Broek, Nadia Naveau, Otobong Nkanga, Ibrahim Mahama, Alfredo Jaar, Jimmie Durham, Berlinde De Bruyckere, Vadim Fishkin, Job Koelewijn, Craigie Horsfield, Jan Fabre, Michelangelo Pistoletto

STREET ART, PRENTEN EN FOTOGRAFIE IN DE KLOOSTERGANG
Flipka, street artist en autodidact, springt eruit door zijn kleurrijke stijl die je uitdaagt om zijn boodschap te vatten. De noordzijde van de kloostergang fungeert als zijn atelier en exporuimte. Hij laat je onbevangen kijken naar de omgeving, de grafkunst en de romaanse architectuur.

In de kloostertuin zie je een selectie lithografiën uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België. Oude foto’s en postkaarten ‘van vroeger’ uit het Tongerse stadsarchief tonen je het idyllische beeld van de kloostergang en -tuin.

De foto-expo in de Sint-Annakapel biedt een unieke inkijk op het kapellenlandschap in en rond Tongeren. Vijf cursisten van het projectatelier Focus Digitaal van de Pentagoon Academies brachten de verborgen schatten in beeld. Ze tonen ons een diepgewortelde cultuur binnen het religieuze landschap.


PRAKTISCH
De expo loopt van 21 mei t.e.m. 3 oktober 2021
Reserveer een tijdslot via het reservatieformulier.
Je bezoekt de expo tijdens een bezoek aan de archeologische site en de kloostergang via het vaste museumparcours.
Expogids: inbegrepen in de toegangsprijs
Duur: 60′
Taal: nl