't Oud Hospitaal | expo & boekje

01/07/2020 > 01/07/2021
Locatie: Julianusplein Tongeren
Basis: € 10,00
Filosofie
Familie
Lange berichttekst: 

MoMeNT heeft een zwak voor het heden, het verleden en de toekomst. Soms moeten we het verleden kennen om het heden beter te begrijpen. In de volksmond wordt het Julianusplein dikwijls nog geduid als de plek van het oud hospitaal. Voor de dertigers onder ons is deze verwijzing naar een periode van ver ergens in de vorige eeuw.

En toch!

Tongenaar Jos Molenaers studeerde begin jaren ‘80 af als fotograaf te Genk. Als eindexamen koos hij ervoor om een fotoreportage te maken van het dagelijkse werk in het toenmalig hospitaal. Deze foto’s kwamen na de diploma-uitreiking nooit meer uit de doos. 2020 is hét MoMeNT om deze zwart-witfoto’s publiekelijk te maken, tevens als hartverwarmende boodschap om dank en steun te betuigen aan onze helden van de zorgsector, die in eerste lijn staan tegen de strijd met het coronavirus.

De tentoonstelling vindt plaats in openlucht en is doorlopend te bezoeken.

Exact 40 jaar later gaat woordkunstenares Mona Thijs, op uitnodiging van MoMeNT, op zoek naar personen die begin jaren tachtig een band hadden met dit hospitaal, er geboren zijn, gewerkt hebben of er een anekdote van willen meedelen.

Het resultaat is dit boekje. Zonder twijfel roept deze bundel voor vele nieuwe herinneringen op.

 

Ter ere van de 2de druk van ’t Oud Hospitaal delen we graag een exclusief interview met Viviane Dignef. Viviane stond in 1980 voor de lens van fotograaf Jos Molenaers. Zij werkte toen als verpleegkundige op de afdeling pediatrie in het Oud Hospitaal. 40 jaar later vertelt ze trots haar verhaal aan  Mona Thijs.
KLIK HIER OM HET EXCL. INTERVIEW TE LEZEN

 

Het boekje kan in Tongeren gekocht worden bij Standaard Boekhandel, fotograaf Jos Molenaers of Toerisme.
Wil je liever niet de deur uitgaan, dan bezorgen we jou het boekje via de post.

KLIK HIER OM DE PUBLICATIE VAN 't Oud Hospitaal' ONLINE TE KOPEN

OPGELET | Hoe te bestellen?

Opsturen via de post - klik bij levering op 'verzenden per post'
De mail die u ontvangt na aankoop dient enkel als aankoopbewijs en hoeft u verder geen aandacht aan te schenken.


CREDITS

Foto's:
Jos Molenaers

Tekst:
Mona Thijs

Vormgever:
Johan Vandebosch, ziezo

Geïnterviewden:
Marie-Claire Bienkens, Marie-Paule Bremeeuws, Arlette Brulmans, Louis Castermans, Jozef Colson, Peter Colson, dr. Joseph-Antoine Lacocque, Roza Maes, Jos Molenaers, Agnes Panis, Marie-Louise Rouffa, dr. Ruysschaert, Veerle Souvereyns